Nu inleder Tellus arbetet för ett universitet fritt från sexuella trakasserier

Nu har arbetet med det treåriga Tellus-projektet, som syftar till att stärka det förebyggande arbetet mot sexuella trakasserier inom Lunds universitet, dragit igång på allvar.

För att detta viktiga arbete ska bli så framgångsrikt som möjligt är det viktigt att ta avstamp i de erfarenheter som anställda, doktorander och studenter har av sexuella trakasserier. Således kommer projektets första del fokusera på att bygga en kunskapsbas genom att lyssna.

I veckan skickades en inbjudan ut till personal och doktorander vid Lunds universitets samtliga fakulteter. Inom kort kommer samma inbjudan att skickas ut till studenter. I den inbjuds alla som kan tänka sig att ställa upp på en intervju om sina erfarenheter av sexuella trakasserier att höra av sig till oss. Vi söker personer som har bevittnat sexuella trakasserier, själva blivit utsatta, utsatt någon för sexuella trakasserier eller har agerat på ett sätt som i efterhand känts mindre lämpligt. Därutöver intresserar vi oss även för hur anställda och studenter upplevt stöd, rådgivning och åtgärder när trakasserier har inträffat. Intervjuerna kommer att analyseras anonymt.

Under hösten kommer även, parallellt med intervjuerna, ett antal fokusgrupper att genomföras för att ytterligare bidra till projektets kunskapsbas. Till dessa fokusgrupper välkomnas alla – även de som inte har personliga erfarenheter av trakasserier – att delta. Samtalen kommer kretsa kring teman som synen på sexuella trakasserier, samtalsklimat, normer och maktstrukturer. Underlaget från intervjuerna och fokusgrupperna kommer sedan lägga grunden för en enkät som skickas ut till samtliga anställda, doktorander och studenter i februari.

Målsättningen är att detta arbete ska bidra till en bättre arbets- och studiemiljö, fri från sexuella trakasserier, bland alla som är verksamma vid Lunds universitet. Din historia och/eller medverkan i fokusgrupperna utgör en viktig pusselbit i skapandet av detta, och vi ser fram emot att få träffa dig och ta del av din medverkan.

Här på bloggen kommer vi kontinuerligt att uppdatera med senaste nytt, videoinslag och annat material kring sexuella trakasserier i takt med att Tellus-projektet framskrider. Så håll utkik!